Loading... Loading...

La ceràmica i el mar,
són un mirall per on m’escapo.

Quasi tota la meva obra mira en una sola direcció; el mar. Sempre he tingut un lligam molt fort amb ell i és present en els records de la meva infantesa. El vent, les roques, la sal; la llibertat, el silenci…

De més gran l’he compartit, enyorat, plorat i sempre m’ha fet brollar la part més tancada i a la vegada més sensible de mi mateix.

Recordo tenir de petit tenir una sensibilitat desbordada que amb els anys i amb la vida adulta ha anat quedant amagada. A punt de fer els 50 anys, la ceràmica, com en un camí circular, m’hi connecta de nou i fa que la meva obra mostri tot aquest món interior.

Raku

El raku-yaki (楽 焼) és una tècnica tradicional oriental d'elaboració de ceràmica utilitària. Es creu que és originària de Corea, però és al Japó on s'ha desenvolupat amb més èxit. Des de finals del segle XVI, el raku va atraure els mestres del te, influïts per la filosofia budista zen, els quals hi veien un retorn conscient al directe i primitiu tractament de l'argila. Durant la cerimònia del te, els participants bevien la infusió en gerres fabricades per ells mateixos. El kanji (ideograma equivalent a 'paraula') raku significa 'tranquil·litat', però també 'diversió' o 'felicitat'.

Uabi-Sabi

El Uabi-Sabi (en Kanji: 侘寂) és una categoria estètica japonesa que fa referència a aquelles coses que tenen un acabat rústic. Fa referència allò incomplet, no permanent i imperfecte. Fonamentat en els preceptes Zen de la simplicitat, humilitat, naturalitat, melangia, etc. Aquesta estètica sorgeix de la cerimònia del te japonesa. És l'estètica dels objectes que envelleixen, fets amb materials orgànics i que amb el pas del temps tenen vida pròpia. El Wabi-sabi és el metall rovellat, el cànem, la ceràmica, la fusta i tot allò que mostra el pas del temps, la pàtina dels temps.

Josep Pla

Altres vegades anava a seure, solitari, davant de la mar i mig tancava els ulls pensant en la seva eternitat. Era una cara a mig formar, amb el borrissol del pèl moixí, que anava errant.